dissabte, 26 de gener del 2013

Mediació per a la resolució de conflictes

"El llop i la Caputxeta Vermella" Tascha Parkinson
La mediació és una eina per gestionar conflictes per mitjà del diàleg. L'objectiu és escoltar, per poder comprendre, el punt de vista de les parts implicades per tal d'arribar a una entesa. Per facilitar aquest diàleg existeix la figura del mediador. El mediador mai imposa cap solució ni dóna la opinió personal. Sovint, és la simple participació en aquest procés que ajuda a gestionar o pacificar una relació conflictiva. 

L'activitat que us presento a continuació és un Role Playing d'una sessió de mediació entre la Caputxeta Vermella i el Llop, per tal de solucionar l’antic, i tant sentit, conflicte que hi va haver entre aquests dos personatges mentre la noia duia quelcom de menjar a casa de la seva avia.



El role-playing és un bon recurs per a practicar abans d'iniciar la mediació de conflictes reals. Aquesta tècnica consisteix en dramatitzar, a través del diàleg i la interpretació, una situació que presenti un conflicte amb transcendència moral i que, al no ser personal, permet crear un ambient distés i amè donant lloc a diferents interpretacions i solucions del mateix fet.


“Callant és com s’aprèn a escoltar i escoltant és com s’aprèn a parlar.”

4 comentaris:

  1. M'agrada aquesta dinàmica.

    De vegades ens neguem a escoltar les altres versions d'uns mateixos fets, donant per vertaders els que tothom coneix. Quan siguem capaços d'adonar-nos que les coses mai només tenen una sola versió i ens preocupem per conèixer-les totes, sense prejudicis, potser ens apropem a la veritat.

    ResponElimina
    Respostes
    1. Maria, m'agrada que hagis tret aquesta dinàmica de l'escola per extrapolar-la a la realitat del dia a dia i fer-la, així, més teva. El canvi comença en un mateix!

      Gràcies per la reflexió! :)

      Elimina
  2. Aquesta activitat resulta molt profitosa a l'aula per a iniciar als alumnes a resoldre els seus conflictes de forma autònoma i positiva. Tot i que encara manca molt camí a recórrer, l'educació emocional comença a estar present en nombroses escoles. És molt important que tots els professionals de l'educació posem de la nostra part per tal d'ajudar als infants a ser capaços d'escoltar, d'entendre l'altre i així poder gaudir d'unes relacions sanes.
    Quan observes com els teus propis alumnes són capaços de parlar amb els companys sobre els conflictes que han aparegut i els sentiments que els han causat, descobreixes amb gran satisfacció els beneficis de l'educació en mediació.

    ResponElimina
    Respostes
    1. Gràcies per aquest comentari Marta,

      Cert és que ens queda camí a recórrer, però sobretot és perquè primer hem d'aprendre a aplicar aquesta tècnica en els nostres propis conflictes. Així després podrem ajudar de manera molt més natural i fluida als nostres alumnes. Recordeu que amb l'exemple és com millor s'educa! :)

      Elimina