diumenge, 24 de febrer del 2013

Conte: "LA TORTUGUETA"


"DESENVOLUPANT LA INTEL·LIGÈNCIA EMOCIONAL
A L'EDUCACIÓ INFANTIL I PRIMÀRIA"


Fent una observació ràpida i breu de l'educació actual, puc constatar que aquesta està canviant, la societat evoluciona de pressa, i els objectius escolars han d'adaptar-se a la realitat i necessitats del moment.

Els nens i nenes que tenim actualment a les aules són alumnes amb els coneixements a l'abast però, sovint, amb una carència d'afectivitat familiar. Amb això no vull dir que la majoria dels nens no estiguin ben atesos o no siguin estimats, sinó que cada vegada les famílies tenen menys temps per compartir "moments de qualitat" junts.

Per "moments de qualitat" entenc aquelles estones de calma, serenitat, joc, contacte físic, carícies, converses tranquil·les, reflexions entorn un conte, etc. 

Vivim una vida frenètica, plena de recursos, noves tecnologies i mils d'activitats per fer. Potser sense adonar-nos-en a vegades caiem en l'error de voler abastar massa coses i de pretendre estimular el desenvolupament i aprenentatge dels menuts amb massa eines externes. La sobre-estimulació pot ser una causa del, tant sentit actualment, TDAH (Trastorn per Dèficit d'Atenció i Hiperactivitat).

La ment i el cor estan connectats: no podem pensar bé si emocionalment no estem equilibrats, i no podem estar equilibrats si la nostra ment no està positiva i tranquil·la.

Així doncs, els objectius actuals de l'educació ja no són transmetre continguts, sinó:

Ensenyar habilitats de vida i de benestar

És a dir, ensenyar als nens i nenes a: 
Ser feliços 
Bones persones 
Estar bé amb ells mateixos i amb l'entorn.

Perquè avui dia...
"Siento, luego existo".


Conte "La Tortugueta" per desenvolupar la intel·ligència emocional a educació infantil i primers cicles de primària:

Si t'interessa el conte amb blanc i negre per imprimir-lo i que els alumnes el puguin pintar, escriu-me a cmarrade@xtec.cat i te'l facilitaré.

2 comentaris:

  1. Hola Carla! :)

    Sóc una estudiant de 3r d'Educació Infantil i m'encanta tot el que dius!!! Durant les pràctiques d'aquest curs he realitzat el meu treball de grau sobre la resolució de conflictes en infants de P4 adaptant el conte de la Tortugueta i realment estic molt contenta de veure com ha anat i saber que cada dia hi ha més persones que l'utilitzen i el comparteixen!!

    Penso que l'educació emocional i les habilitats socials són per els nens i nenes tan importants com qualsevol altre matèria. I crec que a part de donar coneixements hem de desenvolupar certes habilitats o estratègies en els nostres petits/es per ajudar-los a resoldre tots els conflictes que els hi pugui plantejar la vida perquè com tu dius... el que volem és que siguin feliços (amb tot el que comporta això).

    Molt contenta de llegir el teu bloc, et segueixo! ^^

    (Ah! i gràciiiies per compartir el conte!!!)

    ResponElimina
  2. Hola Marta! Moltes gràcies! A mi també em fa feliç saber que cada cop som més els i les mestres que apostem per treballar les habilitats personals i socials dels infants, per sobre fins i tot de les acadèmiques, sobretot en els més petits. Perquè l'èxit no els vindrà donat senzillament pel quocient intel·lectual, si no per la capacitat de gestionar les pròpies emocions i les dels altres!

    Et desitjo molta sort en la carrera, i sobretot molta il·lusió, estima, paciència i amor per guiar als petits en el camí de la vida i la societat.

    Fins aviat! Una abraçada! :D

    ResponElimina